duminică, 24 martie 2013

Salata de paste cu vongole

V-am mai spus ca imi plac teribil fructele de mare?


V-am mai spus.

Va ofer azi o reteta foarte simpla, rapida si gustoasa (cum altfel?...). Dar si accesibila.

Salata de paste cu vongole



Eu am folosit vongole, sau "coques" cum le spun prietenii nostri francezi. In literatura de specialitate pe vongola o cheama insa Chamelea Gallina.
Si cresc si in Marea Neagra! Apropo. Oare la noi, de ce nu s-a gasit inca nimeni intreprinzator sa faca un bussines din cresterea scoicilor? Bine ca bulgarii, cu litoral la acelasi pont (euxin) au culturi de scoici si mai si exporta. Sau poate ca avem si noi dar nu le vindem pe piata noastra. Poate le exportam in contrapartida la bulgari...

Donc, le gasim in supermaket si sunt ceva mai scumpe decat midiile. Obligatoriu de folosit  scoici vii. Nu incercati cu variante de borcan...Reteta se poate face si cu midii, bineinteles, sunt minunate si ele, dar eu am optat pentru vongole pentru ca fiind mai mici (cochiliile) ma ajutau mai mult la aspectul final al preparatului.
Iar ca paste puteti folosi de asemenea orice paste de mica dimensiune (nu cous-cous, totusi), chiar si penne sau pennete. Eu, ca sa fiu in ton cu vongolele am pus gnocchi, sau "melcisori".

Ne trebuie cam asa, pentru patru persoane:

400 g de paste (gnocchi, penne, pennete)
1 kg de vongole (midii)
100 ml de vin alb sec
1 catel de usturoi
ulei de masline
4 rosii                                                  
busuioc
feta
muguri de pin




Si purcedem.

Dupa ce am spalat bine scoicile, le punem la fiert intr-o cratita / oala impreuna cu vinul.




Dupa ce incep sa fiarba, le acoperim cu un capac... 




... si le mai lasam sa fiarba pana se deschid. Pe cele nedeschise le aruncam.





Intre timp am pus si pastele la fiert, in apa cu sare. De urmat indicatiile de pe ambalaj, referitoare la timpul de fierbere, pentru a fi la final "al dente".


Dupa ce s-au fiert, le scurgem de apa lor, apoi le racorim clatindu-le sub jet de apa rece. Atentiune: nu aruncati apa in care au fiert. Ne va mai trebui...




Le varsam apoi intr-un alt recipient si turnam peste dansele ulei de masline - cam trei linguri.




Scoatem apoi scoicile din cochilii. Nu pe toate. Mai pastram cateva la casa lor, le vom folosi  ca atare.



Punem scoicile peste paste si mai adaugam si mugurii de pin. Daca nu aveti, puteti folosi si seminte de floarea soarelui (decorticate...). Si le amestecam bine merci.



Taiem apoi feta cubulete si le punem deoparte.





Taiem apoi si rosiile. Doar pulpa ne trebuie. Eliminam deci miezul zemos si samburos. Sfat: nu aruncati miezul rosiilor - il putem folosi la un sos de rosii, pentru un eveltual alt preparat.


Alaturam acum rosiile taiate si feta cubulete pastelor si scoicilor - impreuna cu un polonic din apa in care au fiert cele din urma. V-am spus sa nu o aruncati...


... si busuiocul taiat franjuri (zic eu...). Nu uitati de usturoi. Il taiem marunt, din cutit, si il punem si pe el tot acum.





Le amestecam acum bine pe toate si mai corectam asezonarea cu sare si piper. Le montam in bolurile sau farfuriile in care se vor servi, cu cateva dintre vongolele in cochilie deasupra - despre care de asemenea v-am cerut sa pastrati cateva...


Hm?...

Se preteaza la o cina? Se. :)

Va recomand sa insotiti salata asta cu un pahar (doua chiar) de vin alb sec. Eu am optat pentru un Sauvignon Blanc din 2010.

Bon appetit si... pe curand!