duminică, 10 martie 2013

Clafoutis cu visine

Astazi facem un dulce!

E prajitura mea preferata, din copilarie. Chiar daca atunci bunica nu ii spunea "clafoutis" si chiar daca pandispanul era un pic diferit.
Dar daca tot suntem fani ai bucatariei franceze si eu incerc pe aici sa va ofer in general "clasice" frantuzesti, hai sa refacem checul cu visine  al bunicii pe coordonate frantuzesti.

Nota: ei il fac cu cirese, de regula proaspete. Dar pentru ca nu e  acum sezon de cirese si pentru ca bunica folosea visine din... visinata, desigur, modificam si noi, imbunatind, zic eu, clasicul francez!

Sa facem deci treaba buna si dulce!



Clafoutis cu visine 





Ne trebuie dupa cum urmeaza:

- pentru compozitie
8 oua intregi
220 g de faina
200 g de zahar pudra
1 litru de smantana dulce pentru frisca
300 ml lapte rece
rom brun
coniac
zahar vanilinat
sare fina

- pentru garnitura:
1 kg de visine din visinata sau din compot

- pentru tava / vas de coacere:
50 gr unt
50 gr de faina

Incepem prin a scoate samburii din visine. Si putem folosi pentru asta o unealta de scos samburii sau pur si simplu cu degetele - in acest caz, insa, vom cam distruge fructul. Puristii francezi clameaza ca in reteta asta NU se scot samburii - voi faceti cum doriti. Eu unul i-as scoate pentru a nu avea surpriza sa mai rontaim cate unul, din greseala... :)




Intr-un bol vom sparge ouale si adauga zaharul pudra. Amestecam totul bine cu un tel.






Adaugam si faina si amestecam bine, din nou...






... pana la obtinerea unei consistente omogene, fara cocoloase / grunji de faina.







 Acum vom adauga smantana dulce si laptele rece,







dar si 50 ml de rom, 50 ml de coniac, un plic sau doua de zahar vanilinat si un praf de sare...






... si dam totul la blender / mixer cam un minut.







Luam apoi vasul de sticla termorezistenta (sau tava) in care vom face minunatia si il ungem cu unt, pe toata suprafata...






... pe care apoi o tapetam cu faina, eliminand apoi excesul  nelipit de vas.






Si dispunem apoi visinile noastre, pe toata suprafata vasului.







Turnam apoi peste ele compozitia obtinuta din oua, zahar, faina, frisca lichida, laptele, alcoolurile cele bune si zaharul vanilinat - pana la obtinerea unei inaltimi de 3-4 cm.


Intre timp am pus si cuptorul pe 200-210 grade C.



Introducem vasul in cuptorul cel incins si il lasam cam 30-40 min.







Apoi il scoatem si lasam sa se racoreasca.







Minunatia asta se poate servi calda sau rece! Oricum e preferabil sa o lasam sa se raceasca pentru a o putea portiona - rece fiind, va avea o tinuta mai buna pentru taiat. Daca se doreste a se servi calda, dupa ce odata e portionata, o putem reincalzi usor.




Mie unul imi lasa gura apa!

Bon appetit si... pe curand!