sâmbătă, 2 martie 2013

Tarta cu bacon si smochine proaspete

Va plac tartele?

Cui nu?...  

Tartele sunt un preparat usor de realizat, nu-ti iau mult timp, sunt pe gustul tuturor! Fie ca e vorba de o obisnuita masa in familie, fie ca asteptati musafiri - optiunea TARTA va fi intotdeauna castigatoare.

Exista cateva clasice, de care cred ca mai toata lumea a auzit: Quiche Lorraine - cea mai populara varianta - care initial era o placinta / tarta deschisa, cu o umplutura de oua, lapte si smantana dulce si bacon afumat. Ulterior in timp, se adauga si branza si devine ce stim noi astazi ca fiind Quiche Loraine. Daca se aduga cas Gruyere aceasta devine "Quiche au Gruyere" sau "Quiche Vosgienne". Mai este apoi Quiche Alsacienne care se deosebeste de Loraine prin prezenta cepei printre ingrediente. Mai exista insa o multime de variante, functie de ingredientele prezente. Ele isi pastreaza si in bucatariile altor limbi, de regula, denumirile frantuzesti, ca de exemplu "Quiche au fromage", sau "Quiche aux champignons", "Quiche aux poireaux" (cu praz - preferata fiicei mele!), ori "Quiche Florentine" - cu spanac, sau "Quiche Provencale" - cu rosii, s.a.m.d. 
Initial aluatul era facut doar din paine, in timp insa, acesta a devenit unul mai fraged, compus, de regula din faina, grasime (unt, untura sau margarina) si smantana acra. 

Toata lumea asociaza  cunoscutele Quiches cu bucataria franceza. Insa originea cuvantului este germanica, din dialectalul "kuche" - diminutiv de la "kuchen" = tort / prajitura... :) Asta e... Nu le pot avea francezii chiar pe toate...

Dar, cam ajunge cu teoria! Sa mai facem si ceva practica.

Am ales pentru Dvs azi o varianta de Quiche mai putin intalnita pe meleagurile noastre - cu smochine proaspete!

Pana la urma, pe acelasi aluat, cu aceeasi umplutura de baza, putem asocia practic orice leguma sau combinatie de legume - am mai facut astfel si cu conopida, si cu broccoli sau cu sparanghel verde - sunt delcioase!


Smochinele proaspete in general se gasesc in supermarket-uri. Daca nu gasiti, puteti folosi si smochine deshidratate, pe care le hidratam in prealabil, fie intr-un vin dulce, licoros, fie fierte in apa, cateva minute.

Avem nevoie de asa:

Pentru aluat: :
200 g de faina
1 lingurita de curry
100 g de unt
1 ou intreg

Pentru garnitura :
200 g bacon afumat (sau piept de porc nu foarte gras) 
4 smochine proaspete
muguri de pin

Pentru umplutura:
2 oua
200 g de smantana dulce 32%
2 linguri de mustar
1 lingura de mascarpone
1 lingura de faina
busuioc proaspat
sare
boia iute

Si facem cam asa:

Le dam intalnire intr-un bol fainii, untului la temperatura camerei si curry-ului. Cu sare.




Amestecam faina cu untul si adaugam galbenusul de ou.




Framantam apoi cu varful degetelor, pana obtinem un aluat ferm.




Intindem aluatul cu sucitorul.





Rulam apoi foaia obtinuta in jurul sucitorului - ne va fi mai usor astfel sa il asezam in tava de tarta.




Asezam foaia de aluat in tava de tarta cu caneluri / ondulata.




Cu ajutorul unui cutit, indepartam surplusul de aluat de pe marginile tavii.




Rumenim baconul / pieptul, taiat bastonase. Nu vom folosi ulei in tigaia antiaderenta, grasimea ce o va lasa baconul fiind suficienta pentru rumenirea lui.


Cata vreme baconul are treaba in tigaie, noi taiem smochinele felii grosute.




Dupa ce s-a rumenit, asezam baconul in tava, imprastiindu-l pe intreaga suprafata a aluatului.




Apoi asezam deasupra si feliile de smochine.





Intr-un alt bol punem galbenusurile (albusurile le pastram separat) si smantana.




Le amestecam bine cu telul si adaugam si mustarul...




... si apoi mascarpone.





Punem si faina...





... si busuiocul maruntit. Vom omogeniza acum totul bine cu telul, asigurandu-ne ca nu ne raman cocoloase.





In alt vas vom bate cu mixerul albusurile cu sare pana devin o spuma tare.




Cand s-au intarit albusurile...





... le adaugam compozitiei noastre din celalalt bol...




... si le incorporam, delicat, cu ajutorul unei marise (spatule de silicon), cu o miscare de rotatie de sus in jos.



Varsam apoi compozitia peste bacon si smochine.





Netezim suprafata.





Presaram pe deasupra mugurii de pin (puteti folosi si seminte de floarea soarelui decorticate)...




... si apoi, in sfarsit, introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, de unde o scoatem dupa vreo 25-30 min, rumena, frumoasa!...



Bon appetit!

Si pe curand!