duminică, 24 februarie 2013

Saint-Jacques a la bretonne

Sper ca va plac fructele de mare! Eu unul le ador!

Sunt usor de gatit, arata extraordinar in farfurie, sunt extrem de "ofertante" in ceea ce priveste optiunile de gatire, ce mai... Poate ca sunt un pic cam scumpe pentru buzunarul romanului obisnuit - mai putin midiile, care sunt extrem de convenabile ca pret - le gasim in supermaket undeva in jur de 8-9-10 lei, cele vii, proaspete. Saint-Jacques e ceva mai scump, in jur de 70 lei, cu cochilie cu tot kilogramul.
Dar macar de sarbatori, cu ocazii mai deosebite, faceti-va un cadou si delectati-va cu fructe de mare! Fie ca sunt creveti, calamari, caracatita, sepie, langustine sau ca astazi, niste Saint-Jacques, va asigur ca va fi un regal pentru ochi si mai ales pentru papile!...

Va propun pentru azi o reteta bretona.

Saint-Jacques a la bretonne




Ce va propun eu acum este pentru o masa de 4 persoane.

Iata de ce avem nevoie:

12 scoici Saint-Jacques
3 cepe mijlocii
3 échalote (sau ceapa rosie/roz)
1 catel de usturoi
1/2 legatura de patrunjel verde
3 fire de coriandru verde
100 g de miez de paine toast (fara coaja)
1 lingura de faina
1/2 litre de vin alb sec (vin de masa, de gatit)
150 g de unt (folositi va rog unt de 80% grasime, la gatit, de fiecare data)
200 ml de lapte
50 g de pesmet
1 kg de sare grunjoasa
piper
piper rosu

Sa o luam metodic, incet si cu treaba buna, cum zice ardeleanul!

Pregatim toate cele necesare.







Deschidem scoicile, cu grija, sa nu se rupa, sa nu se prea ciobeasca, dar mai ales sa nu distrugem nuca de Saint-Jacques, din interior. Vom folosi un cutit, cu care vom deschide scoica. Operatiunea este simpla, avand in vedere ca cele doua "capace" ale scoicii sunt relativ plate, pe margini.





         Deschidem scoica in intregime.







Scoateti carnea din scoica, razuind cu ajutorul unui cutitas. Atentie sa nu deteriorati nuca de Saint-Jacques, si incercati sa aveti pierderi cat mai putine. Puneti apoi deoparte cochiliile.





Separati nuca propriu-zisa cu partea de "coral" - un apendice, sa-i spunem, al nucii de Saint-Jacques - de culoarea coralului. Nuca mai are pe partea laterala,  o nervura, tot alba, care se scoate si se arunca. La final vom avea doar nuca si coralul.




Taiati nucile de Saint-Jacques in doua si spalati-le bine sub jet de apa, impreuna cu coralul lor. Apoi puneti-le intr-o strecuratoare incapatoare la scurs.






Inmuiati miezul de paine toast in lapte rece.







Curatati si taiati marunt cepele, echalotele si catelul de usturoi.







Intr-o tigaie antiaderenta topiti 100 gr unt si caliti usor ceapa, echalota si usturoiul.







Acoperiti cu un capac. Focul trebuie sa fie pe minim. Vom confia astfel ceapa, echalota si usturoiul timp de 40 de min.






Adaugati apoi faina.







Amestecati cu o spatula de lemn, sau silicon. Nu folositi niciodata o ustensila de metal in tigaia antiaderenta! Riscati sa se zgarie si sa se deterioreze stratul de teflon.





Adaugati vinul alb si amestecati pentru omogenizare.







Pe foc mic, lasati sa dea cateva clocote pentru a se ingrosa un pic compozitia.







Adaugati, in sfarsit, si nucile de Saint-Jacques, cu coralul lor...







... apoi miezul de paine, inmuiat in lapte...







... si patrunjelul si coriandrul tocate. Amestecati bine, asezonand apoi cu sare fina, piper din rasnita si putin piper rosu zdrobit intre degete.






In tava ce va intra la cuptor, pregatiti un pat gros de sare grunjoasa. Asezati deasupra cochiliile de Saint-Jacques - jumatatile mai adanci - bine spalate in prealabil. Sa va asigurati ca sunt bine asezate la orizontala. Acesta este de fapt rostul sarii grunjoase - de a va ajuta sa le puteti pozitiona la orizontala.
Si acum garnisiti cochiliile cu preparatul din tigaie.



Presarati pe deasupra pesmetul...







... si adaugati cam o lingurita din untul ramas.







Gratinati scoicile la cuptor, la modul grill (caldura de sus) sau sub salamandra.

Serviti apoi imediat!





E un regal, va asigur!


Bon appetit si pe curand!