duminică, 17 februarie 2013

Filet mignon de porc glazurat




E duminica. Sper ca inca nu v-ati apucat de gatit. Sau macar de felul doi sper ca ma lasati sa ma ocup eu!... Cu sfatul si reteta.

Va propun pentru azi un preparat pe care l-am introdus si in meniul restaurantului si care s-a vandut si se vinde bine. Reteta e franceza dar are, dupa cum se va vedea si mici influente orientale, din zone non musulmane, de buna seama.

Vorbim despre porc. Si anume muschi de porc, sau filet mignon de porc. Pe care il vom glazura cu miere si parfuma cu melanjul de 5 condimente chinezesc, cumparat ca atare ("5 condimente" eu l-am gasit in Cluj,  la toneta cu condimente din Pollus, pe aleea cu Carrefour) sau, preparat in casa.

Cinci condimente / mirodenii  este numele celui mai popular amestec de condimente chinezesc, răspândit în întreaga Asie dar şi în Occident. Amestec puternic, echilibrat şi aromat, de dulce, sărat, acru şi iute, amestecul de cinci mirodenii se foloseşte la aromarea cărnurilor şi legumelor, excelent pentru marinate sau mâncăruri înăbuşite.

Ingredientele şi proporţiile acestora diferă de la zonă la zonă însă, cele mai populare amestecuri conţin anason stelat, seminţe de fenicul, cuisoare, piper de Sichuan şi scortisoara chinezească (Cassia), prăjite uneori şi de fiecare dată măcinate. Prportiile pe care le sugerez eu sunt asa:
1 linguriţă anason stelat măcinat
1 linguriţă seminţe de fenicul măcinate
1/2 linguriţă cuişoare măcinate
1/2 linguriţă scorţişoară măcinată
 1 linguriţă piper de Sichuan.
Toate acestea le gasiti la locatia indicata! :)

Sa revenim la porcul nostru.

Garnitura pe care v-o propun e ceva foarte drag mie si papilelor mele, un amestec de ciuperci de padure (dar puteti foarte bine opta pentru champignoane si pleurotus - de gasit peste tot, in orice moment al anului...) si praz.

Champignoanele le vom taia in sferturi sau felii daca ciuperca e mare, sau poate fi lasata intreaga daca e mica (recomand cat mai mici, sunt minunate)...


Pleurotusul il vom felia fasii, dupa ce vom taia capatul cozii, care e de o consistenta mai densa, mai tare si se va gati mai greu. Alegeti ciupercile pleurotus de un brun cat mai crud si dimensiune medie. Cele foarte mari le banuim a fi "ajutate" la crescut, cele mici sunt mai mult coada decat ciuperca...

Iar de la praz, vom folosi partea alba, bastonase / fasii de 4-5 cm, atat din foile albe de exterior, cat si din cele mai galbene, din interior.
Ok.

Sa trecem la reteta.
Ingredientele de care avem nevoie sunt cam asa (eu va propun ca pentru 2 persoane, calculele le faceti voi, daca vreti pentru mai multe):
Muschi de porc: 2 buc a 200 gr fiecare
Praz: 300 gr
Ceapa: o jumatate de ceapa potrivita
Champignoane: 100 gr
Pleurotus: 100 gr
Miere: 10 gr
Sos de soia: 20 ml
Amestec 5 condimente 2 gr
Apa 50 ml
Coriandru proaspat (frunze) o crenguta
Ulei de masline: 50 ml
Sare, Piper.

Vom alege un muschi de porc nu foarte gros, nici prea subtire. Dupa curatarea de pielite, nervuri si grasime ar trebui sa avem in sectiune un cerc de cca 4 cm in diametru. Pentru o portie vom taia bucatile de 200 gr in cate 2 medalioane egale.

Champignoanele daca sunt micute le pastram ca atare, pleurotusul il fasiem dupa cum v-am spus, ceapa o taiem marunt, prazul - bastonase, coriandrul frunze il taiem mai grosier, nu foarte fin, si ne apucam:

Intr-o tigaie calim ceapa maruntita cu un pic de ulei de masline si un praf de sare, 2-3 min. Adaugam apoi bastonasele de praz, sare si piper, mai lasam 3-4 min, adaugam apoi si amescul de ciuperci, mai asezonam odata cu sare si piper, dupa gust, inca 2-3 min si apoi punem tigaia de-o parte.

Intr-o alta tigaie, incinsa cu ulei de masline sigilam carnea (o rumenim), pe fiecare parte.In prealabil am condimentat-o cu sare si piper. Eu unul prefer un amestec de piperuri (negru, alb, verde, roz) macinat din rasnita mai grosier (puteti gasi asa-zisul piper mozaic).
Se adauga mierea, apa si sosul de soia. Reducem pana la consistenta unui sirop si apoi adaugam cele 5 condimente, in tot acest timp lacuind, glazurand periodic carnea.

Repunem tigaia cu legumele pe foc, le infierbantam si apoi, pentru montare in farfurie, vom aseza cele 2 medalioane pe patul format de ciuperci, ceapa si praz. Glazura din tigaia carnii o vom turna peste porc dar nu ocolim nici legumele, sa se bucure si dansele...:) Si apoi plouam ploaie de coriandru verde, pe minunata lucratura!

Si iacata cum mi-a iesit mie! Eu am pus 3 buc de carne, ca mi-s mai flamand...
Parere: daca credeti ca va iese prea in sange, puteti pune intermediar carnita la cuptor la vreo 200 grade vreo 5 min si apoi continuati cu glazuratul in tigaie.

Na, spor la treaba si sa ne auzim / citim cum v-a iesit!

Bon appetit si ...pe curand!